Newspol

Przepyszny przepis na sernik królewski! Będziesz zachwycona!

Sernik zrobimy w około godzinę, bez większych problemów i wydawania dużej gotówki ?

Składniki:

Kakaowe ciasto:

Masa Serowa:

Przygotowanie:

1. Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe kawałki masło lub margarynę. Ze wszystkiego zagniatamy ciasto. Na początku będzie to dość ciężkie i mozolne ale potem bez problemowo. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z ich wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Drugą wstawiamy do zamrażarki.

1. Masa serowa:

Na początek należy zmielić ser, oraz oddzielić białka od żółtek. Białka dokładamy do tych 4 co nam zostały z ciasta (potem będziemy je ubijać). Następnie do miski wrzucamy masło lub margarynę w temp. pokojowej,  cukier i ucieramy przez chwilę. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ser po dodaniu sera dodajemy budynie (proszek). Miksujemy bardzo dokładnie. Masa serowa na tym etapie jest gęsta. Na koniec ubijamy białka (4 sztuki z ciasta i 5 sztuk z masy) ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową.

3. Przygotowanie:

Masę serową wykładamy na ciasto, następnie wyrównujemy. Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażarki i trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na masę serową. Możemy też urywać kawałki ciasta ręką.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1 godzinę 15 minut.

Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc by dobrze się zsiadł.

Exit mobile version