Szwajcarski sąd uznał właściciela firmy mleczarskiej Käserei Vogel winnym śmierci dziesięciu osób, które zachorowały na listeriozę w latach 2018-2020 po spożyciu jednego z produktów firmy.
Jak informuje serwis Food Safety News, sprawa zaczęła się w 2018 r., kiedy to Szwajcarski Federalny Urząd Zdrowia Publicznego wszczął dochodzenie po wzroście liczby przypadków listeriozy. Na początku śledztwa nie była znana przyczyna skażonej żywności i nie zidentyfikowano źródła infekcji.
Dopiero w 2020 r., kiedy nastąpił kolejny gwałtowny wzrost liczby zachorowań, firma Käserei Vogel poinformowała, że w próbce miękkiego sera brie, wyprodukowanego z mleka pasteryzowanego, wykryto bakterie Listeria monocytogenes.
W 20 przypadkach producentowi serów postawiono zarzuty dotyczące spowodowania śmierci na skutek zaniedbania, uszkodzenia ciała na skutek zaniedbania oraz naruszenia ustawy o żywności. Postępowanie zostało umorzone w 10 przypadkach, a w czterech przypadkach dane osób poszkodowanych nie były znane.
Właściciel fabryki serów został skazany na karę 24 miesięcy więzienia w zawieszeniu. Dodatkowo będzie musiał zapłacić grzywnę. Jego zakład został zamknięty w 2020 roku.
Wkrótce więcej informacji.