NEWSPOL

PILNE! SKAŻONA MĄKA W POLSCE. NIE MOŻNA JEJ SPOŻYWAĆ

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kilkunastoma partiami mąki migdałowej. W produktach wykryto „przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn” – bardzo szkodliwych dla człowieka substancji produkowanych przez grzyby pleśniowe. Sprawdź numer partii na opakowaniu.

Mąka migdałowa firmy Radziowi z miejscowości Brzozów zawiera aflatoksyny w stężeniu groźnym dla zdrowia.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę Radziowi Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej. 

Jak przekazał producent mąki, produkt był sprowadzony ze Stanów Zjednoczonych, obecność szkodliwej substancji wykryto w wewnętrznych badań w firmie.

Chodzi o produkty o numerach partii i dacie przydatności do spożycia:

Produkty aktualnie są natychmiastowo wycofywane ze sprzedaży

„Firma Radziowi Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu” – podał GIS.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

Wkrótce więcej informacji.

Exit mobile version