Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kilkunastoma partiami mąki migdałowej. W produktach wykryto „przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn” – bardzo szkodliwych dla człowieka substancji produkowanych przez grzyby pleśniowe. Sprawdź numer partii na opakowaniu.
Mąka migdałowa firmy Radziowi z miejscowości Brzozów zawiera aflatoksyny w stężeniu groźnym dla zdrowia.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę Radziowi Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Jak przekazał producent mąki, produkt był sprowadzony ze Stanów Zjednoczonych, obecność szkodliwej substancji wykryto w wewnętrznych badań w firmie.
Chodzi o produkty o numerach partii i dacie przydatności do spożycia:
- 2P13.03/2 – 28-02-2025
- 2P14.03/1 – 28-02-2025
- 2P15.03/1 – 28-02-2025
- 2P20.03/1 – 20-12-2024
- 2P21.03/1 – 21-12-2024
- 2P22.03/1 – 22-12-2024
- 2P23.03/1 – 23-12-2024
- 2P27.03/1 – 27-12-2024
- 2P28.03/2 – 28-12-2024
- 2P29.03/1 – 29-12-2024
- 2P29.03/2 – 29-12-2024
- 2P02.04/1 – 02-01-2025
- 2P03.04/1 – 03-01-2025
Produkty aktualnie są natychmiastowo wycofywane ze sprzedaży
„Firma Radziowi Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu” – podał GIS.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Wkrótce więcej informacji.