Główny Inspektorat Sanitarny wydał ważne ostrzeżenie dla konsumentów. Chodzi o wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy – czytamy w komunikacie GIS.
Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Filety z anchois w oleju słonecznikowym
Marki: Caprimar
Numer partii: R18G22 oraz R19G22
Najlepiej spożyć przed: 18.01.2024 oraz 19.01.2024
Kod kreskowy: 8410628463378
Producent: Consorcio Español Conservero S.A.
Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.