Nie żyje Henryk Kania
W wieku 78 lat zmarł Henryk Kania, twórca Zakładów Mięsnych Henryk Kania, jednej z najbardziej znanych firm przetwórstwa mięsnego w Polsce.
O jego śmierci poinformował burmistrz Ustronia, Paweł Sztefek, w mediach społecznościowych, wspominając zmarłego jako wyjątkowego filantropa i mieszkańca Ustronia.
Pogrzeb odbędzie się we wtorek, 26 listopada, w kaplicy kościoła św. Klemensa w Ustroniu, a biznesmen zostanie pochowany na tamtejszym cmentarzu komunalnym.
„Kolejna smutna wiadomość. Zmarł Henryk Kania, mieszkaniec Ustronia, twórca słynnych Zakładów Mięsnych Henryk Kania.
Wyjątkowy filantrop, szczególnie wspierający Fundację im. św. Antoniego w Ustroniu. Cześć Jego Pamięci! Rodzinie i bliskim składam wyrazy współczucia” – napisał burmistrz.
Bliscy zmarłego zaapelowali, aby zamiast kwiatów składanych na grób, wesprzeć Fundację św. Antoniego.
Ofiary można złożyć do puszek przy wyjściu z kościoła po uroczystości pogrzebowej lub wpłacić na konto fundacji.
Henryk Kania był założycielem i wieloletnim liderem jednej z największych polskich firm przetwórstwa mięsnego, specjalizującej się w produkcji wędlin, kiełbas i innych wyrobów mięsnych.
Zakłady Mięsne Henryk Kania zdobyły znaczącą pozycję na rynku krajowym i eksportowały swoje produkty za granicę. W czasach największej świetności zakłady produkowały aż 200 ton mięsa dziennie.
W 2003 roku Henryk Kania przekazał zarządzanie firmą swojemu synowi, Henrykowi Kani juniorowi.
Pomimo sukcesów przedsiębiorstwo w 2019 roku napotkało poważne trudności finansowe, wynikające m.in. z zadłużenia, problemów z płynnością oraz niejasności księgowych.
Problemy te doprowadziły do upadku firmy, a prokuratura oraz Centralne Biuro Antykorupcyjne wszczęły śledztwo w sprawie zorganizowanej grupy przestępczej związanej z działalnością zakładów.