Nie żyje Henryk Kania

W wieku 78 lat zmarł Henryk Kania, twórca Zakładów Mięsnych Henryk Kania, jednej z najbardziej znanych firm przetwórstwa mięsnego w Polsce.

O jego śmierci poinformował burmistrz Ustronia, Paweł Sztefek, w mediach społecznościowych, wspominając zmarłego jako wyjątkowego filantropa i mieszkańca Ustronia.

Pogrzeb odbędzie się we wtorek, 26 listopada, w kaplicy kościoła św. Klemensa w Ustroniu, a biznesmen zostanie pochowany na tamtejszym cmentarzu komunalnym.

„Kolejna smutna wiadomość. Zmarł Henryk Kania, mieszkaniec Ustronia, twórca słynnych Zakładów Mięsnych Henryk Kania.

Wyjątkowy filantrop, szczególnie wspierający Fundację im. św. Antoniego w Ustroniu. Cześć Jego Pamięci! Rodzinie i bliskim składam wyrazy współczucia” – napisał burmistrz.

Bliscy zmarłego zaapelowali, aby zamiast kwiatów składanych na grób, wesprzeć Fundację św. Antoniego.

Ofiary można złożyć do puszek przy wyjściu z kościoła po uroczystości pogrzebowej lub wpłacić na konto fundacji.

Henryk Kania był założycielem i wieloletnim liderem jednej z największych polskich firm przetwórstwa mięsnego, specjalizującej się w produkcji wędlin, kiełbas i innych wyrobów mięsnych.

Zakłady Mięsne Henryk Kania zdobyły znaczącą pozycję na rynku krajowym i eksportowały swoje produkty za granicę. W czasach największej świetności zakłady produkowały aż 200 ton mięsa dziennie.

W 2003 roku Henryk Kania przekazał zarządzanie firmą swojemu synowi, Henrykowi Kani juniorowi.

Pomimo sukcesów przedsiębiorstwo w 2019 roku napotkało poważne trudności finansowe, wynikające m.in. z zadłużenia, problemów z płynnością oraz niejasności księgowych.

Problemy te doprowadziły do upadku firmy, a prokuratura oraz Centralne Biuro Antykorupcyjne wszczęły śledztwo w sprawie zorganizowanej grupy przestępczej związanej z działalnością zakładów.