Niedobór witamin często objawia się uczuciem ogólnego osłabienia. Jeśli od dłuższego czasu czujesz się nie najlepiej, powinieneś odwiedzić lekarza, który zleci wykonanie niezbędnych badań.
Nim jednak stawisz się w laboratorium, gdzie Twoja krew poddana zostanie analizie, za pomocą domowego sposobu sprawdź, jakich witamin Ci brakuje. Metoda jest prosta: wystarczy, że uważnie przyjrzysz się swej twarzy. Zdaniem specjalistów, to właśnie w niej rozpoznasz sygnały świadczące o niedoborze witamin. Zaalarmować powinno Cię 5 poniższych symptomów:
1. Podkrążone oczy
Tuż po przebudzeniu Twoje oczy są podkrążone i opuchnięte?
Być może śpisz zbyt mało lub Twojemu organizmowi brakuje jodu. W takim przypadku lepiej nie polegać jedynie na soli kuchennej, jako źródle tego pierwiastka. Pamiętaj też, że jod zawarty w soli, nie jest najlepiej przyswajalny przez Twoje ciało.
W przypadku niedoboru jodu, zalecane jest częste spożywanie żurawiny, jogurtów, morskich wodorostów, ziemniaków, truskawek i fasoli.
2. Bardzo blada skóra
Jeśli Twoja skóra wydaje się być nienaturalnie blada, prawdopodobnie brakuje Ci witaminy B12. Jej bogatym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. W diecie wegetariańskiej, uzupełnisz go witaminą zawartą w jajach kur z wolnego wybiegu, żółtych serach produkowanych bez zwierzęcej podpuszczki czy kozich serach.
3. Przesuszone włosy
Jeśli Twoje włosy są suche i łamliwe lub na skórze głowy pojawił się łupież, może to oznaczać, że brakuje Ci biotyny lub witaminy B7. Niedobór tej pierwszej może być skutkiem przyjmowania antybiotyków.
Produkty bogate w biotynę to m.in. orzechy, nasiona słonecznika, zielony groszek, grzyby, awokado oraz rośliny strączkowe.
4. Suche i spierzchnięte wargi
Suche i spierzchnięte usta są częstym sygnałem świadczącym o niedoborze żelaza w diecie. Według raportu Centrum Kontroli Chorób (Centers for Disease Control – CDC), z powodu jego deficytu, wiele osób cierpi na anemię i ciągłe zmęczenie.
Produkty, które są bogatym źródłem żelaza to m.in. spirulina, szpinak, rodzynki, soczewica, ciemna czekolada i kakao, a także zielone warzywa.
5. Krwawienie dziąseł
Krwawienie dziąseł może być oznaką niedoboru witaminy C. Witamina C nie tylko chroni nas przed przeziębieniami – jej deficyt może objawiać się krwawieniem dziąseł, puchnięciem stawów i krwawieniem z nosa. Pamiętaj, że Twój organizm nie magazynuje i nie syntezuje witaminy C, dlatego należy stale mu ją dostarczać.
Produkty zawierające witaminę C to m.in. gujawa, czerwona papryka, kiwi, brokuły, truskawki i owoce dzikiej róży.
Źródło: bloggersarena.com