Koktajl który czyni cuda, wzmacnia odporność oraz pomaga w odchudzaniu! ZOBACZ PRZEPIS
Wiecie, że burak to często niedoceniane warzywo, które nie tylko jest istną skarbnicą witamin i minerałów, ale także pomaga utrzymać prawidłową masę ciała? To nie wszystko! Kiedy połączymy go z imbirem i mlekiem kokosowym, otrzymamy niezwykle wartościowy koktajl, który nie tylko zadba o naszą wagę, ale i również poprawi samopoczucie i stan naszego zdrowia!
Burak to piękna, czerwona bulwa, która stanowi dla nas cenne źródło energii. Dodaje nam witalności i niweluje zmęczenie. Ponadto jest bogaty w różnego rodzaju witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Buraki nie tylko łagodzą stany zapalne, ale także regulują ciśnienie tętnicze krwi, doskonale oczyszczają ciało z toksyn oraz wykazują silne właściwości antynowotworowe.
Natomiast imbir jest znaną wszystkim przyprawą, która jest stosowana w medycynie naturalnej od tysięcy lat! Jest on szczególnie skuteczny w leczeniu różnego rodzaju schorzeń układu trawiennego. Pobudza produkcję soków żołądkowych, pomaga w przyswajaniu składników odżywczych oraz niweluje dyskomfort trawienny. Korzeń imbiru jest cudownym środkiem, który reguluje metabolizm oraz ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Jeżeli marzymy o szczupłej sylwetce, to koniecznie powinniśmy go włączyć do swojego jadłospisu!
Kokos jest natomiast cennym źródłem składników odżywczych. Jest bogaty w zdrowe tłuszcze roślinne, które są łatwo przyswajalnym źródłem energii. Wspaniale nawadnia organizm. Pomaga on również utrzymywać prawidłową masę ciała, poprawia metabolizm oraz jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Wykazuje działanie moczopędne, energetyzujące oraz rewitalizujące nasz organizm.
Jak więc przygotować niesamowity koktajl, który podniesie naszą odporność i pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy?
Do przygotowania koktajlu będziemy potrzebować:
- 1 litr organicznego mleka kokosowego
- 1 średniego buraka
- spory plasterek świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Do mleka kokosowego dodajemy pokrojonego w kostkę buraka oraz plasterek imbiru. Całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera, malaksera lub urządzenia do przygotowywania koktajli. Płyn powinien mieś ładny, różowy kolor. Całość przecedzamy przez sito, aby pozbyć się grudek. Koktajl możemy spożywać na zimno, jak i na ciepło. Smacznego!
Tak przygotowany napój możemy spożywać o dowolnej porze dnia, jednak najlepiej jest pić go rano. Warto sięgać po ten koktajl szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jak i również w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego oraz intelektualnego.