Ogromna fabryka czekolady ogłosiła bankructwo. Mnóstwo osób straci pracę
Początki fabryki Chocolat Poulain w Villebarou, niedaleko Blois we Francji, sięgają 1848 roku. 176 lat temu młody cukiernik Victor-Auguste Poulain wprowadził na rynek czekoladę Poulain, zapoczątkowując tym samym przemysłową produkcję czekolady.
Z biegiem lat firma zmieniała właścicieli. W 1988 roku została zakupiona przez Cadbury Schweppes, a w 2017 roku przejęta przez spółkę inwestycyjną Eurazeo. Chocolate Poulain połączono wtedy z czterema innymi firmami, m.in. Vichy i Rochers, tworząc Carambar & Co.
7 czerwca 2024 roku kierownictwo firmy wezwało pracowników i ogłosiło, że zakład zostanie zamknięty. Firma uzasadnia tę drastyczną decyzję spadkiem rentowności oraz wzrostem cen kakao, jednak pracownicy nadal oczekują na szczegółowe informacje. Zwolnionych zostanie około 110 osób. Decyzja kierownictwa była dla nich ogromnym zaskoczeniem: twierdzą, że choć wielkość produkcji faktycznie spada od roku, to nie na tyle, aby zagrozić istnieniu firmy.
Przeciwko likwidacji fabryki protestują również lokalne władze. W oficjalnym oświadczeniu napisano: „Sprzeciwiamy się, aby zniknęła część naszej historii przemysłowej. Poulain wytwarza swoją czekoladę w Blois od 1848 roku. Wyrażamy nasze całkowite wsparcie dla prawie 110 pracowników i ich rodzin”.
Francuski serwis La Tribune dodaje: „To poważny cios dla miasta Blois i jego aglomeracji, w której w 1848 roku narodziła się fabryka czekolady Poulain”.
Wkrótce więcej informacji.