5 OZNAK NIEDOBORU WITAMIN, KTÓRE ZAUWAŻYSZ NA SWOJEJ TWARZY. NIE IGNORUJ ICH!

Niedobór witamin często objawia się uczuciem ogólnego osłabienia. Jeśli od dłuższego czasu czujesz się nie najlepiej, powinieneś odwiedzić lekarza, który zleci wykonanie niezbędnych badań.

Nim jednak stawisz się w laboratorium, gdzie Twoja krew poddana zostanie analizie, za pomocą domowego sposobu sprawdź, jakich witamin Ci brakuje. Metoda jest prosta: wystarczy, że uważnie przyjrzysz się swej twarzy. Zdaniem specjalistów, to właśnie w niej rozpoznasz sygnały świadczące o niedoborze witamin. Zaalarmować powinno Cię 5 poniższych symptomów:

1. Podkrążone oczy

Tuż po przebudzeniu Twoje oczy są podkrążone i opuchnięte?

Być może śpisz zbyt mało lub Twojemu organizmowi brakuje jodu. W takim przypadku lepiej nie polegać jedynie na soli kuchennej, jako źródle tego pierwiastka. Pamiętaj też, że jod zawarty w soli, nie jest najlepiej przyswajalny przez Twoje ciało.

W przypadku niedoboru jodu, zalecane jest częste spożywanie żurawiny, jogurtów, morskich wodorostów, ziemniaków, truskawek i fasoli.

2. Bardzo blada skóra

Jeśli Twoja skóra wydaje się być nienaturalnie blada, prawdopodobnie brakuje Ci witaminy B12. Jej bogatym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. W diecie wegetariańskiej, uzupełnisz go witaminą zawartą w jajach kur z wolnego wybiegu, żółtych serach produkowanych bez zwierzęcej podpuszczki czy kozich serach.

3. Przesuszone włosy

Jeśli Twoje włosy są suche i łamliwe lub na skórze głowy pojawił się łupież, może to oznaczać, że brakuje Ci biotyny lub witaminy B7. Niedobór tej pierwszej może być skutkiem przyjmowania antybiotyków.

Produkty bogate w biotynę to m.in. orzechy, nasiona słonecznika, zielony groszek, grzyby, awokado oraz rośliny strączkowe.

4. Suche i spierzchnięte wargi

Suche i spierzchnięte usta są częstym sygnałem świadczącym o niedoborze żelaza w diecie. Według raportu Centrum Kontroli Chorób (Centers for Disease Control – CDC), z powodu jego deficytu, wiele osób cierpi na anemię i ciągłe zmęczenie.

Produkty, które są bogatym źródłem żelaza to m.in. spirulina, szpinak, rodzynki, soczewica, ciemna czekolada i kakao, a także zielone warzywa.

5. Krwawienie dziąseł

Krwawienie dziąseł może być oznaką niedoboru witaminy C. Witamina C nie tylko chroni nas przed przeziębieniami – jej deficyt może objawiać się krwawieniem dziąseł, puchnięciem stawów i krwawieniem z nosa. Pamiętaj, że Twój organizm nie magazynuje i nie syntezuje witaminy C, dlatego należy stale mu ją dostarczać.

Produkty zawierające witaminę C to m.in. gujawa, czerwona papryka, kiwi, brokuły, truskawki i owoce dzikiej róży.

Źródło: bloggersarena.com